Video pitch − što je i zašto je bolji od klasičnih načina prezentacije?

Video pitch - zašto ga uključiti u svoje sales procese?

Video pitch − što je i zašto je bolji od klasičnih načina prezentacije?

U ovom članku, istražit ćemo koncept “video pitcha” i uvjeriti vas da je bolji od tradicionalnih metoda prezentacije. Otkrit ćemo kako video pitchevi omogućavaju jednostavno i angažirajuće komuniciranje s klijentima, investitorima ili širom javnosti, te zašto je važno pratiti trendove i prilagoditi se promjenama u načinima konzumacije sadržaja. Otkrijmo zašto je video pitch nešto što biste definitivno trebali razmotriti u svojoj komunikacijskoj strategiji.

Svi znamo (koliko god to ne željeli priznati) da provodimo sate gledajući videozapise na društvenim mrežama, YouTubeu i raznim streaming platformama. Naši pametni telefoni, tableti i računala postali su prozori u svijet videa, a videosadržaj postao je način na koji istražujemo, učimo i zabavljamo se.

Klijenti i potrošači su također promijenili svoje navike konzumacije sadržaja. Više nisu zadovoljni tradicionalnim metodama prezentacije koje nude brošure, dosadne prezentacije ili pisane dokumente. Umjesto toga, oni traže vizualno privlačan, brz i informativan način da saznaju o proizvodima, uslugama i projektima. S takvim preferencama postavlja se pitanje: Zašto bismo propustili priliku iskoristiti moć videa kako bismo privukli njihovu pažnju i ostvarili snažniju komunikaciju?

 

Što je video pitch?

Video pitch je kratki videouradak koji služi kao sredstvo komunikacije za prezentaciju ideje, projekta, proizvoda ili usluge. Ovaj format omogućava tvrtkama da svoje poruke prenesu putem dinamičnih vizualnih elemenata, govora i zvuka. Video pitchevi se obično sastoje od naracije, grafika, animacija i videomaterijala, stvarajući tako bogato i angažirajuće iskustvo za gledatelja.

 

Tipovi multimedije u video pitchu

 

Video pitchevi su prilika da se koriste različite vrste multimedije kako bi se efikasno prenijela poruka. Evo nekoliko tipova multimedije koji se često pojavljuju u video pitchevima:

 

Videomaterijal

Uključivanje stvarnih snimaka proizvoda ili usluga može pomoći gledateljima da bolje razumiju njihovu svrhu i funkcionalnost. Bilo da prikazujete način nastanka proizvoda ili sudionike u razvoju, videomaterijali pridonose realističnosti i autentičnosti situacije, a samim time i veću povezanost kupaca s onim što nudite.

 

Grafike i animacije

 

Koristeći grafike i animacije, možete vizualizirati apstraktne koncepte ili statističke podatke na način koji je lakše razumljiv i privlačan. Razvijate li softverski proizvod, možete koristiti animaciju da pokažete kako vaš proizvod olakšava rad korisnicima ili kako rješava specifične probleme. Isto vrijedi i za slučaj da razvijate inovativne tehničke koncepte – uz fotorealističnu 3D animaciju vaših tehnoloških rješenja, potencijalni klijenti lakše će shvatiti koji su njihovi benefiti i brže će se odlučiti za kupnju. Grafike također mogu biti korisne za prikazivanje podataka, kao što su statistike o rastu prodaje ili korisničkim zadovoljstvima.

 

Govor i naracija

Naracija je ključna komponenta video pitcha jer omogućava tvrtkama da izraze svoje ideje i strast prema projektu ili proizvodu te samim time inspirira ciljanu publiku. Primjerice, ako prezentirate ekološki održiv proizvod, narator može koristiti emocionalne tonove kako bi istaknuo važnost očuvanja okoliša i kako vaš proizvod doprinosi tom cilju.

 

Glazba i zvukovi

Pravilno odabrana glazba i zvukovi mogu stvoriti emocionalnu povezanost s gledateljima i poboljšati ukupno iskustvo gledanja. Na primjer, uz dodatak umirujuće glazbe, video pitch koji predstavlja wellness i spa usluge može stvoriti osjećaj relaksacije i udobnosti kod gledatelja. Također, zvučni efekti, poput pljeska nakon prikaza impresivnih rezultata, mogu pojačati pozitivan dojam.

 

Svaki od ovih tipova multimedije ima svoju jedinstvenu ulogu u video pitchu i može biti ključni faktor za privlačenje pažnje i ostavljanje snažnog utiska na publiku. Kreativna kombinacija ovih elemenata omogućava vam da bolje komunicirate svoju poruku i prenesete svoju strast prema projektu, usluzi ili proizvodu na suvremen i angažirajući način.

 

Zašto je uopće važno vizualizirati svoju uslugu ili projekt?

Ljudi su vizualna bića, svi to znamo, i bolje pamte informacije koje su prezentirane vizualno. Vizualizacija omogućava gledateljima da bolje razumiju kako vaš projekt ili proizvod može riješiti njihove potrebe ili probleme.

 

U video pitchu, možete prikazati:

Funkcionalnost proizvoda ili usluge

Korištenjem animacija ili videomaterijala, možete detaljno prikazati kako vaš proizvod ili usluga radi i koje benefite nudi, bez upotrebe preopširne i zamorne tehničke dokumentacije koju nitko u fazi razmatranja neće ni otvoriti.

Konkurentske prednosti

Vizualizacija vam omogućava da istaknete prednosti vašeg proizvoda u odnosu na konkurenciju na način koji će biti lako primjetan. Vizualno isticanje prednosti u nekoliko sekundi i uz kreativni pristup može učiniti važnu razliku prilikom razmatranja o kupnji.

Statistike i podatke

Grafički prikazi i animacije mogu pomoći u ilustraciji statističkih podataka, čineći ih mnogo privlačnijim i lakšim za razumijevanje. Gomila „excelica“ i brojki, naprosto stvara zamor, koliko god impresivne te brojke bile. Vizualizacija podataka na kreativan i lako shvatljiv način omogućava brže i jasnije pridobivanje povjerenja potencijalnih klijenata.

… a tablice uvijek možete naknadno priložiti.

 

Jednostavno i jasno prikazivanje informacija

Jednostavnost i jasnoća su ključni elementi uspješnog video pitcha. Vaša poruka mora biti precizna i lako razumljiva kako bi privukla pažnju gledatelja. Ovdje su neki savjeti za postizanje jasnoće u video pitchu:

 

Fokusirajte se na bitno

Izbjegavajte pretrpanost informacijama. Odlučite se za najvažnije aspekte svog projekta ili proizvoda i usmjerite se na njih. Detalje uvijek možete naknadno obrazložiti i potkrijepiti dodatnim dokumentima.

 

Koristite jezik svoje ciljane skupine

Izbjegavajte komplicirane tehničke termine ili stručni žargon ako je vaša ciljana skupina šarolika. Naravno, ukoliko ona podrazumijeva specifična znanja iz tog područja, ne bježite od direktnih izraza, ali svakako pažljivo – cilj nije dodatno zbuniti, nego pojasniti i približiti.

 

Koristite vizualne elemente za podršku

Uz tehničku vizualizaciju, koja treba biti jasna, nedvosmislena i realistična, razmislite i o zabavnijim elementima koji cijelom video pitchu mogu dati humaniju notu. Primjerice, animirani lik u kojem se vaši klijenti mogu prepoznati, kratka 2d animacija koja prikazuje najčešće probleme ciljane skupine i slično, stvaraju snažnije emociju prema prikazanom sadržaju.

Grafike i animacije mogu pomoći u ilustraciji ključnih informacija i olakšati razumijevanje. Uz grafičko sistematizranje ključnih izraza, motion graphics i upotrebu grafičkih ikona onoga o čemu video pitch govori, olakšavaju se kognitivni procesi kod gledatelja.

 

Ponovite važne poruke

Ključne poruke treba ponavljati kako bi ostale urezane u pamćenju gledatelja. Nije ih dovoljno istaknuti samo na početku, već ih ponoviti nekoliko puta tijekom video pitcha. Svakako ne zaboravite na call-to-action na samom kraju videa s podatcima za kontakt i poticajnim pozdravom.

 

Iskoristite potencijal video pitcha za svoj projekt, uslugu ili proizvod

Video pitch je suvremeni način prezentacije koji donosi mnoge prednosti u odnosu na klasične metode. Kroz kreativnu upotrebu multimedije, vizualizaciju i jasnoću podataka, video pitchevi omogućavaju bolju komunikaciju s ciljnom publikom, bilo da su to potencijalni klijenti, investitori ili šira javnost.

Ako želite iskoristiti potencijal video pitcha za vaš projekt ili proizvod, obratite nam se. Naš kreativni tim multimedijskih stručnjaka ima bogato iskustvo u kreiranju promotivno-edukativnih vizualnih sadržaja po mjeri, pogotovo kad je riječ o vizualnim prikazima kompleksnijih rješenja.

Kontaktirajte nas i saznajte kako zajedno možemo dostići vaše ciljeve.

Porazgovarajmo o najboljim e-learning rješenjima za tvoju tvrtku

Nazovi nas

GroMar tim

+385 91 7933 900

Pošalji upit




    Administrator vaših osobnih podataka prikupljenih u dopisnom postupku je Gromar Sp. z o. o./LTD sa sjedištem u Lođu 93 - 305, Tuszyńska 98. Više informacija o obradi podataka možete pronaći na web stranici https://gromar.hr/gdpr/korespondencija/

    Javi nam se!