VR soba u Gradskoj knjižnici. Case study: Grad Piotrków Trybunalski

VR soba u Gradskoj knjižnici

Učenje pomoću igre, moderna VR tehnologija i gradska knjižnica – može li se spojiti? GroMar stručnjaci znaju da može. A dokaz tome su naši projekti u sklopu 800. obljetnice Mediateke. Provjerite studiju slučaja za grad Piotrków Trybunalski.

Alati:

  • VR (tehnologija virtualne stvarnosti) + VR naočale
  • AR (tehnologija proširene stvarnosti) + 3D kamera
  • Unity alat za izradu 2D i 3D igara i interaktivnih materijala.

Klijent:

  • Grad Piotrków Trybunalski − drugi najveći grad u poljskoj pokrajini Łódź.
  • Prostire se na površini od 68 km2 i nastanjuje ga oko 80 tisuća stanovnika.
  • Piotrków je već u 14. stoljeću postao poznat kao sjedište plemićkih dvorova, a zatim i kao mjesto gdje je osnovan prvi opći parlament Kraljevine Poljske. Ovdje su održani i prvi sastanci Krunskog suda.
  • Osim povijesnih pitanja, za grad su važne i kulturne institucije i ustanove. Najveća od njih je Gradska narodna knjižnica Adam Próchnik − multimedijska knjižnica povodom 800. obljetnice..
  • Predsjednik Piotrków Trybunalski je Krzysztof Chojniak.
  • Preko 10 godina suradnje s GroMarom.

Ključni izazovi:

  • Proširivanje ponude tradicijske knjižnice interaktivnim i multimedijskim elementima uz korištenje suvremene tehnologije.
  • Stvaranje atraktivnog obrazovnog prostora za djecu i mlade.
  • Prijenos znanja i zanimljivosti o gradu Piotrków Trybunalski.

Rješenja:

Izrada VR sobe − World Experience Room − u kojoj možete:

  • doživjeti virtualni let balonom iznad Piotrkówa
  • odigrati VR rukometnu utakmicu s timom rukometaša iz Piotrkówa
  • pogledati se u virtualnom zrcalu u AR tehnologiji i isprobati odjeću iz prošlih razdoblja.

Implementacija/Realizacija:

Već tijekom izgradnje Mediateke u Piotrkówu pojavila se ideja da se primjene suvremene tehnologije u realizaciji. Predstavnici gradskih vlasti, koja već više od 10 godina plodonosno surađuje s GroMarom, i ovaj put su vjerovali iskustvu i znanju naših stručnjaka

Ideja za VR aplikaciju pojavila se na samom početku projekta, a cilj je bio jasan – prenijeti znanja i zanimljivosti vezane uz grad. Tako je nastao koncept virtualnog leta balonom kako bi posjetitelji mogli vidjeti i upoznati najvažnije atrakcije i točke u Piotrkówu, a ujedno i saznati nešto više o njima. Iskustvo virtualnog leta balonom iznad Piotrkówa zanimljivo je po tome što korisnici (i djeca i odrasli) mogu ne samo posjetiti razna mjesta iznad grada, već i među njima označiti sebi omiljena, npr. vlastitu školu, najdraži kafić, omiljenu kinodvoranu.

Piotrków je također poznat po svojim sportskim uspjesima i rukometnom timu. Upravo smo zato odlučili iskoristiti ovaj dinamičan sport te kreirati  virtualnu rukometnu igru. Riječ je o postavljenim dijelovima igre (jedanaestercima, slobodnim udarcima, napadima).

Tijekom provedbe ovog projekta stručnjaci GroMara susreli su se sa stvarnim sportašima iz tima Piotrków te smo zajedno s njima proveli tzv. motion capture session kojim smo reproducirali stvarne pokrete igrača. Na temelju ove sesije napravljene su animacije igrača. Zahvaljujući tome, svaki sudionik koji igra utakmicu može se osjećati gotovo kao da igra rame uz rame sa svojim omiljenim igračem. Ovo je dodatna atrakcija za mlade ljubitelje sporta.

Posljednji element World Experience sobe je ogledalo temeljeno na AR tehnologiji. Omogućuje vraćanje u stara vremena i isprobavanje kostime kraljeva, princeza i vitezova. Zahvaljujući činjenici da su svi kostimi reproducirani uz očuvanje povijesnih i autentičnih detalja, djeca se uz ogledala mogu osjećati kao u vremenima kada su u dvorcu Piotrków još živjeli pravi vladari. Na ovaj način ne samo da se zabavljaju, već i poboljšavaju svoje iskustvo učenja.

Rezultati:

VR soba (The World Experiences Room) obogaćuje ponudu Gradske javne knjižnice u Piotrkówu Trybunalskom edukativnim i zabavnim elementima. Dostupne igre i atrakcije mogu koristiti ne samo djeca i tinejdžeri, već i odrasli. Ovo rješenje je odličan način da korisno i zanimljivo provedete vrijeme, ne samo kroz igru, već i kroz učenje.

 

Pogledajte video iz Mediateke i saznajte kako se posjetitelji zabavljaju!

Porazgovarajmo o najboljim e-learning rješenjima za tvoju tvrtku

Nazovi nas

GroMar tim

+385 91 7933 900

Pošalji upit




    Administrator vaših osobnih podataka prikupljenih u dopisnom postupku je Gromar Sp. z o. o./LTD sa sjedištem u Lođu 93 - 305, Tuszyńska 98. Više informacija o obradi podataka možete pronaći na web stranici https://gromar.hr/gdpr/korespondencija/

    Javi nam se!