Razvoj zaposlenika – zašto je ključan u kriznim vremenima?

Razvoj zaposlenika

Zašto ne biste trebali odustati od poboljšanja timskih kompetencija tijekom krize? Na koje se razvojne aktivnosti vrijedi usredotočiti u 2023.? Pročitajte naše preporuke!

 

Zaposlenici su pokretačka snaga tvrtke. Njihov razvoj i profesionalne kompetencije temelj su uspjeha organizacije. Zato je, posebice u kriznim situacijama, iznimno važno zaposlenicima pružiti ne samo osjećaj sigurnosti, već i priliku za razvoj i dodatne izazove. Iskusno i spremno osoblje pomoći će tvrtki da preživi teška vremena. Na koja se razvojna rješenja vrijedi usredotočiti u 2023.? Kako se brinuti za razvoj zaposlenika u vrijeme krize? Saznajte u nastavku!

 

Razvoj zaposlenika – što kaže tržište?

 

  • Nedostatak mogućnosti profesionalnog razvoja snažan je motivacijski faktor za promjenu posla. Većina zaposlenika ostala bi dulje u organizaciji da ona ulaže u njihov razvoj.
  • Čak 6 od 10 HR stručnjaka za obuku smatra da je proračun za razvoj zaposlenika u njihovoj tvrtki prenizak, navodi se u GoodHabitzovom izvješću “Ravnoteža profesionalnog razvoja”.
  • 20 % ispitanika navodi obuku kao faktor koji podržava stvaranje ideja i inovativnost, o čemu svjedoče podatci Antala i Sodexa. Kako bi povećale inovativnost zaposlenika, tvrtke ulažu u obuku i razvoj zaposlenika, ali i u istraživanje i tehnologiju te odlučuju stvarati moderniju infrastrukturu u organizaciji.
  • Bez kvalificiranog i zadovoljnog kadra tvrtka se neće razvijati. Prema Grantu Thorntonu, 71 % srednjih i velikih poduzeća tvrdi da nedostatak odgovarajuće kvalificiranih zaposlenika koči njihov razvoj. Za 49 % to je jaka ili vrlo jaka prepreka.

 

Kadrovski deficit u tvrtkama snažna je kočnica njezinom daljnjem razvoju. U 2023. mnoge tvrtke planiraju snažna smanjenja potrošnje. No, od ulaganja u razvoj zaposlenika ne vrijedi odustati jer će samo kvalificiran tim tvrtku pogurati naprijed. Kako bi organizacija preživjela krizu potrebno joj je iskusno i spremno osoblje. Posebno u doba kada je privlačenje pravih talenata u organizaciju sve veći izazov, dobro je fokusirati se na uvažavanje zaposlenika i unapređenje njihovih kompetencija.

 

Kako omogućiti razvoj zaposlenika?

 

Koja digitalna rješenja vrijedi uvesti u tvrtku za podršku razvoju zaposlenika? Na koje akcije biste se trebali usredotočiti u 2023.? Koja rješenja i alate odabrati? Evo naših prijedloga:

 

Obuke izrađene po mjeri

Ponuda online tečajeva dostupnih na tržištu je ogromna. Svatko će u njemu pronaći nešto za sebe, ali i nešto što mu se ne sviđa. A tu su i online obuke izrađene po mjeri, kreirane posebno za vašu tvrtku i njezine zaposlenike. Temeljene na njihovim kompetencijama, potrebama i prilagođene svim zahtjevima i procedurama organizacije. U 2023. godini, u postpandemijskoj stvarnosti, kibernetička sigurnost bit će vrlo važno područje. Kako prenijeti znanje u ozbiljnoj i teškoj temi koja neće biti svima zanimljiva? Osim samog sadržajnog sloja, važna je i njegova interaktivna forma. Prilagođena obuka omogućuje korištenje niza aktivacijskih metoda, kao što su vježbe, kvizovi, simulacije ili elementi gejmifikacije, za jačanje uključenosti i motivacije korisnika. Zahvaljujući interaktivnim mehanizmima, čak i teme koje nisu baš pristupačne, polaznicima mogu postati zanimljive i privlačne.

 

Edukativne igre

Preferirate li rješenje koje svojim oblikom neće podsjećati na tradicionalnu online obuku? Razmislite o edukativnim igrama za zaposlenike. One će potaknuti zaposlenike na veću aktivnost, a ujedno im pomoći u učvršćivanju znanja o zadanoj temi. Zašto? Jer igrice za zaposlenike, kao i računalne igre, koriste mehanizam igrifikacije. A upravo natjecanje, borba za pobjedu, pa i u vidu više pozicije na ljestvici ili većeg broja bodova, više motivira za djelovanje. Osim toga, igre za zaposlenike su fleksibilan razvojni alat zahvaljujući kojem ćete odabrati najbolje rješenje za svoj tim. Edukativne igre u obliku e-learninga, kvizova, skupljanja bodova i brojnih postignuća dodatno će motivirati tim za rad. Želite li pogledati primjere igrica za zaposlenike koje smo implementirali u GroMaru? Pogledajte naš Instagram!

 

Interaktivna multimedija

Obuke po mjeri i edukativne igre nisu dovoljni? Tražite rješenje koje će biti još efektivnije i još sofisticiranije? Odaberite interaktivnu multimediju koja funkcionira u obrazovanju i poslovanju, bez obzira na industriju. Multimedija nije samo izvrstan alat za prezentaciju i prijenos bilo kojeg sadržaja. Multimedijski projekti daleko nadilaze samo područje edukacije, odgovaraju svakoj ciljnoj skupini, bez obzira na dob. Zanimljiv primjer multimedijskih projekata je Mediateka u Piotrkówu Trybunalskom, opremljena atrakcijama poput simulatora letenja balonom iznad grada, virtualne rukometne utakmice ili ogledala u tehnologiji proširene stvarnosti. Multimedijski projekti ne samo da prezentiraju sadržaj na atraktivan način, već prije svega podupiru pamćenje i ovladavanje istim sadržajem.

 

VR tehnologija

U današnjem svijetu, kada koncept metaverzuma izaziva sve više kontroverzi, a život u virtualnom svijetu postaje sve realniji, VR tehnologija se jednostavno ne može zanemariti. Pogotovo jer se VR/AR rješenja sve više koriste, kako u području razvoja zaposlenika tako i šire shvaćene poslovne obuke. Imerzivne tehnologije utječu na mnoga osjetila, čine naša iskustva sve snažnijima. Zato su tako učinkoviti i poželjni u procesu obuke jer pomažu u jačanju korisničkog iskustva. Obrazovanje, medicina, građevinarstvo, služba za korisnike i prodaja, marketing, oglašavanje, kultura i zabava. Virtualna i proširena stvarnost koristi se i u drugim tržišnim nišama, gdje ne samo da podupire razvoj zaposlenika, primjerice kroz inovativan oblik učenja, već im pruža i zabavu. Takva kombinacija jamstvo je veće učinkovitosti procesa učenja.

 

Alati za razvoj zaposlenika vaše organizacije

 

Tražite učinkovito rješenje za online razvoj zaposlenika, ali se dvoumite koje će najbolje funkcionirati? Kontaktirajte nas i dogovorite besplatne konzultacije sa GroMar stručnjakom. Savjetovat ćemo i kreirati rješenje posebno za vas. E-learning tečajevi, edukativne igre, explainer videosadržaji, mobilne aplikacije ili možda još jedna multimedijska realizacija? Vjerujte iskustvu više od 200 stručnjaka za digitalna edukacijska rješenja kao što su: grafički dizajneri, scenaristi, montažeri, snimatelji, govornici, UX/UI dizajneri, programeri i mnogi drugi.

 

 

 

 

Porazgovarajmo o najboljim e-learning rješenjima za tvoju tvrtku

Nazovi nas

GroMar tim

+385 91 7933 900

Pošalji upit




    Administrator vaših osobnih podataka prikupljenih u dopisnom postupku je Gromar Sp. z o. o./LTD sa sjedištem u Lođu 93 - 305, Tuszyńska 98. Više informacija o obradi podataka možete pronaći na web stranici https://gromar.hr/gdpr/korespondencija/

    Javi nam se!