Online kvizovi i testovi

Online kvizovi i testovi - kako mogu poboljšati procesu učenja?

E-learning trening danas je jedan od najpopularnijih oblika online razvoja zaposlenika. Međutim, kako bi bio što učinkovitiji, korisno je provjeriti polazničko znanje i razinu ovladavanja materijalom. Sve vrste online kvizova i testova izvrsne su za to. Kako osmisliti testna pitanja u e-learningu za provjeru učinkovitosti obuke i motivaciju zaposlenika za učenje? Što bi trebali sadržavati idealni online kvizovi i testovi? Odgovore na ova pitanja pronaći ćete u nastavku.

Što su online kvizovi i testovi?

Online test osnovna je metoda provjere znanja polaznika obuke i njegova stupnja napredovanja. Glavna mu je svrha utvrditi koju razinu znanja zaposlenik ima u određenoj fazi procesa osposobljavanja.

 

Iako je test tradicionalan i dobro poznat alat za ocjenjivanje zaposlenika, može imati važnu ulogu u motiviranju edukativnog procesa i stvaranju jedinstvenih iskustava učenja. Tome pridonose brojna interaktivna rješenja koja nude suvremene tehnologije. Zato se online testovi i kvizovi koriste kao metode aktiviranja u e-learning obuci.

 

Kako provjeriti učinkovitost e-learning treninga?

Razina znanja polaznika provjerava se u svakoj fazi procesa obuke. U e-learning tečajevima možete susresti različite vrste online testova koji vam omogućuju provjeru njihove učinkovitosti. Ovdje nudimo najosnovniju klasifikaciju.

 

Predtestne provjere (pre-test)

Inicijalni testovi, koji se nazivaju i predtestovi, osmišljeni su kako bi se utvrdila razina znanja ljudi koji planiraju sudjelovati u obuci. Početni test provodi se na početku tečaja i može se koristiti za prilagodbu sadržaja obuke određenoj publici. Njegov rezultat također može odrediti nedostatke kompetencija u određenoj organizaciji.

 

Posttestna provjera (završni test)

Završni se test provodi među polaznicima nakon završetka tečaja. Rezultati ovog testa najčešće pokazuju na kojoj su razini korisnici usvojili određeni materijal. Posttest daje zaposleniku odgovarajuću povratnu informaciju.

 

Online kviz u sklopu e-learning obuke

Online testovi i kvizovi mogu biti od pomoći u e-učenju kao testovi za vježbanje. Obično su ugrađeni usred opsežnih, namjenskih e-treninga kako bi polaznici mogli testirati svoje znanje, npr. nakon završetka određenog modula. Ove vrste vježbi obično se mogu ponavljati mnogo puta ili jednostavno preskočiti ako stečeno znanje ne zahtijeva provjeru.

 

Kako kreirati online kvizove i testove?

Izrada online kvizova i testova zahtijeva odgovarajuću pripremu koju odrađuju osobe odgovorne za e-učenje u organizaciji. U nastavku smo prikupili neke od najvažnijih savjeta koji će vam reći kako provjeriti učinkovitost e-obuke konstruiranjem dobro promišljenih i zanimljivih testnih pitanja.

 

Postavite cilj učenja i parametre online testova

Uvijek započnite postavljanjem ciljeva učenja. Tek kada točno definirate što želite da vaši korisnici nauče pomoću e-learninga, moći ćete razviti koristan online kviz.

U tom smislu, vrijedi se usredotočiti na hijerarhiju ciljeva i odabir odgovarajućih pitanja kako bi odgovori pokazali na kojoj su razini polaznici usvojili dane informacije. Na primjer, možete pripremiti pitanja koja ispituju pamćenje informacija, a zatim njihovo razumijevanje i primjenu u praksi.

Naravno, osnovno je pitanje prilagoditi kviz znanju i vještinama polaznika te odrediti njegove osnovne parametre, odnosno trajanje, mogući broj pokušaja ili prag prolaznosti.

 

Provjerite jesu li online kvizovi i testovi u skladu sa sadržajem obuke

Ispitna pitanja u online kvizu moraju se odnositi na sadržaj obuke i nadopunjavati cijeli tečaj. Polaznik jednostavno treba pronaći odgovore u obrađenom materijalu.

Kao osoba odgovorna za obuku u organizaciji, izradite jasne i razumljive tekstove koji se odnose na sadržaj obuke, ali ga nemojte ponavljati. Vrijedno je upotrijebiti modifikacije riječi, tj. parafraze, kako biste konačno bili sigurni da polaznik razumije postavljena pitanja. Također, izbjegavajte neprecizna i škakljiva pitanja koja često demotiviraju ispitanike.

 

Koristite različite vrste ispitnih pitanja

U e-kvizovima korisno je upotrijebiti razna ispitna pitanja i izmiješati ih tako da korisnik ne dovršava test mehanički, učeći njihov redoslijed napamet.

Odaberite zanimljiva, raznolika rješenja i popularne vrste ispitnih pitanja, među kojima su najpopularniji:

  • pitanje s jednim točnim odgovorom
  • pitanje višestrukog izbora
  • točno-netočno pitanje
  • drag & drop pitanje (povuci i ispusti)
  • popunjavanje praznih mjesta

 

Dodajte interakcije i povratne informacije u online testove

Pozitivne interakcije za online test u e-learningu izvrstan su način za stvaranje duhovite atmosfere kviza. Na taj ćete način standardnu ​​provjeru znanja spojiti sa zanimljivom formom koja će pobuditi znatiželju i zaokupiti sudionike.

Interaktivniji online kvizovi mogu biti, na primjer, povlačenjem i ispuštanjem određenih elemenata ili klikom na vruće točke (hot spots) koje vam omogućuju spajanje odgovora na pitanja. Također mogu biti u obliku prilagođenih e-learning simulacija.

Test također možete učiniti življim dodavanjem automatskih povratnih informacija koje sudionici dobivaju nakon odgovora na pitanje, npr. „Bravo“ ili „Odlično“. Ako je odgovor pogrešan, dodajte nešto poput „Ups, to nije dobar odgovor“ i ukratko objasnite zašto. Razigran pristup svakako će potaknuti korisnike da nastave rješavati ispitne zadatke.

Na kraju testa dodajte povratnu informaciju koja sažima koliko posto tečaja je polaznik završio i što treba poboljšati.

 

Vodite računa o digitalnoj dostupnosti online kvizova i testova

U e-learning obukama i testovima iznimno je važna digitalna pristupačnost, odnosno način osmišljavanja tečajeva koji omogućuje svim korisnicima, pa tako i osobama s invaliditetom, da ih upotrebljavaju. Digitalni kviz usklađen s WCAG standardima velika je pomoć osobama s oštećenjima vida, sluha, kretanja, govora ili percepcijskim i kognitivnim oštećenjima. Ali i funkcionalno sučelje utječe na ukupni, pozitivan dojam prilikom ispunjavanja testa.

 

Zašto se isplati koristiti online kvizove i testove u obuci?

Online kvizovi donose brojne pogodnosti kako za odgovorne za e-učenje u tvrtki tako i za zaposlenike koji koriste tečajeve na daljinu. Evo najvažnijih od njih.

 

Povratne informacije za trenera i polaznika tečaja

Iako se e-učenje fokusira na veliku slobodu i mogućnost prilagodbe učenja željama zaposlenika, kvizovi i testovi i dalje imaju važnu ulogu u obrazovnom procesu. Pomoću online testova, HR menadđer može pratiti napredak polaznika i procijeniti učinkovitost implementiranog nastavnog plana i programa. S druge strane, polaznici imaju priliku provjeriti vlastiti napredak u učenju i poboljšati svoje profesionalne kompetencije.

 

Podrška dinamičkom učenju

Interaktivni online testovi, podržani HTML5 ili JavaScript tehnologijama, jamče dinamičko stjecanje znanja. Dok ih ispunjavaju, polaznici edukacije komuniciraju s e-learning sadržajem zahvaljujući ekranu osjetljivom na dodir ili pokazivaču miša. Mogu slobodno pomicati objekte, klikati na njih ili ih grupirati, što zaokuplja, motivira i utječe na bolje pamćenje informacija.

 

Brz i jeftin način provjere znanja

Online kvizovi na platformi za e-učenje vrlo brzo prezentiraju rezultate tečaja. To su ujedno i ekološki oblici provjere znanja, bez nepotrebnog ispisivanja papira.

 

Online kvizovi i testovi za vaše poslovanje

Online testovi vrijedan su element koji ne samo da obogaćuje e-tečajeve, već i daje brzu povratnu informaciju stručnjacima za ljudske resurse.

 

Želite li jednostavno i praktično kreirati kvizove? Upotrijebite platformu LMS LearnWay koja vam omogućuje brzo i po niskoj cijeni postizanje određenih ciljeva treninga. Ako pak tražite način za maksimalno aktiviranje testiranja uz korištenje multimedijskih elemenata? Odaberite GroMar namjensku obuku koju možemo obogatiti edukativnim igricama, testovima znanja, instruktivnim videima, simulacijama, virtualnom stvarnošću i nizom kreativnih rješenja!

 

Kontaktirajte naše stručnjake za e-učenje i saznajte što možemo učiniti za vas!

Porazgovarajmo o najboljim e-learning rješenjima za tvoju tvrtku

Nazovi nas

GroMar tim

+385 91 7933 900

Pošalji upit




    Administrator vaših osobnih podataka prikupljenih u dopisnom postupku je Gromar Sp. z o. o./LTD sa sjedištem u Lođu 93 - 305, Tuszyńska 98. Više informacija o obradi podataka možete pronaći na web stranici https://gromar.hr/gdpr/korespondencija/

    Javi nam se!