Explainer video – što je to i kako olakšava prenošenje znanja?

Explainer video – što je to i kako olakšava prenošenje znanja?

U današnje vrijeme videomarketing je moćan alat za tvrtke i institucije koje traže način da prenesu složene ideje na pristupačan način. Jedna od videoformi koja posebno povećava uključenost publike su explainer videi koji vješto spajaju kreativno pripovijedanje i konkretne sadržaje koji se žele prenijeti. Bez obzira na to organizirate li specijalizirane treninge za svoje timove ili lansirate novi proizvod na tržište, iskoristite priliku i saznajte sve o explainer videima. Explainer video – što je to i kako olakšava prenošenje znanja?

U ovom članku analiziramo niz prednosti korištenja explainer videa i ističemo zašto bi oni trebali biti dio vaše e-learning ili prodajne strategije.

Explainer video – što je to?

Explainer video je vrsta videa s uputama čija je svrha objasniti određenu temu ili način djelovanja proizvoda, na jednostavan i razumljiv način.

Obično su explaineri kratki videozapisi koji traju od nekoliko desetaka sekundi do nekoliko minuta. Vrlo često koriste kreativne grafike, animacije, 3D modele, virtualne šetnje, videozapise i druge vizualne tehnike kako bi prenijeli informacije u najatraktivnijem obliku.

Explainer videi su popularan alat za marketing, ali i e-učenje koji organizacijama i institucijama omogućuje brzo pružanje znanja o svojim proizvodima i uslugama. Explainer videi također se koriste za edukaciju zaposlenika tvrtke, prezentiranje projekata i složenih informacija na najjednostavniji mogući način.

Korištenje explainer videa

Explaineri imaju niz namjena u gotovo svakoj industriji. U online obuci učinkovito su multimedijsko sredstvo koje značajno poboljšava brzinu usvajanja znanja. U nastavku predstavljamo najpopularnije primjene explainera, koje su trenutno cijenjene u suvremenim organizacijama kako u vanjskim tako i u internim aktivnostima. Evo nekoliko vrsta explainer videa.

Objašnjavanje postupaka i zakonskih propisa

Zamislite hrpu dokumenata koji sadrže najvažnije i najsloženije procedure tvrtke. Predavanje zaposlenicima u tradicionalnom, „papirnatom“ obliku je teško i skupo, a zahtijeva i puno vremena za upoznavanje s materijalom. Explainer video može brzo riješiti ovaj problem, također i prilikom upoznavanja timova ili klijenata sa složenim pravnim propisima.

Video također može predstaviti različita interna pravila, uključujući sigurnosna pravila u online obuci o zdravlju i sigurnosti, koja se odnose na rad s određenim materijalima ili strojevima, ali i predstaviti moguće rizike na radnom mjestu uz upute kako ih izbjeći.

Demonstracija procesa

Explainer videi mogu pomoći u predstavljanju važnih procesa u organizaciji. Ovaj tip videosadržaja prikazuje te procese korak po korak, tako da zaposlenik može razumjeti sve njihove faze. Štoviše, ovdje je moguće objasniti teške pojmove koji se odnose na određenu temu.

Kreativni video koji predstavlja zamorne procese također može koristiti elemente storytellinga − dodavanjem odgovarajućeg zapleta i suhoparni sadržaji brže će se usvojiti.

Prezentacija proizvoda, usluga i specifičnosti poslovanja

Explainer videosadržaji odličan su način da se objasni funkcionalnost proizvoda i specifičnosti usluga koje nudi određena tvrtka. Zahvaljujući ovakvom multimedijskom sadržaju, možete brzo pokazati kako određena rješenja funkcioniraju, ali i predstaviti prednosti njihove upotrebe, pridonijeti povećanju uključenosti kupaca i potaknuti donošenje informiranijih odluka o kupnji.

Explaineri su također nezamjenjiv element svih promotivnih, marketinških i branding aktivnosti. Mogu predstaviti misije, vizije, vrijednosti, poslovne ciljeve i ideje tvrtki, ali i poslužiti kao kratki korporativni, regrutacijski ili reklamni content.

Primjer explainer videa u svrhu prezentacije proizvoda i usluga je naša produkcija za Sorbel Group, poznatu hrvatsku tvrtku koja pruža usluge savjetovanja u prodaji kao i sales edukacije. Ova animacija u svega nekoliko kadrova predstavlja glavni reklamni slogan tvrtke, poentira njezinu glavnu djelatnost i potiče posjetitelje da posjete njezinu web stranicu.

 

Poboljšanje vještina

Explainer videi obično se koriste u korporativnim programima obuke i online obuci koja popunjava praznine u kompetencijama zaposlenika. Objašnjenja se mogu odnositi na soft vještine, tj. pregovaranje, komunikacijske vještine ili izgradnju organizacijske kulture. Ovakva vrsta videosadržaja također može ubrzati onboarding, olakšati obuku koju zahtijeva zakon, pa čak i pokazati kako koristiti nove alate i ukazati na najbolje prakse za njihovu upotrebu.

Kako implementirati explainer videosadržaje u obuku za zaposlenike? Bilo da ih želite objaviti na korporativnim stranicama, podijeliti preko internih kanala ili uklopiti na LMS platformu, odluka je na vama.

Mobilno učenje

Explainer videi nezamjenjivi su u obuci na daljinu i u mobilnom učenju, pomoću pametnih telefona i tableta. Kratki videozapisi s uputama i važnim informacijama, s kreativnim i zabavnim vizualima, omogućuju efikasno usvajanje znanja u brzom roku, npr. tijekom pauze između dnevnih obaveza na poslu ili tijekom poslovnog putovanja vlakom.

Najpopularnije vrste explainer formi u mobilnom učenju uključuju: sažete videoupute, kratku obuku u obliku animacija, kao i interaktivne videe, zahvaljujući kojima polaznici mogu učiti klikovima na različite elemente videa (hot spots) nakon kojih brzo dobivaju povratne informacije.

 

Zašto se isplati koristiti explainer videe?

Upotreba explainera može donijeti mnoge prednosti za tvrtke i institucije. Evo najvažnijih!

Povećan angažman u procesima obuke

Prema Globalnom preglednom izvješću Meltwater – Digital 2023, više od 43 % ljudi diljem svijeta koristi se online videozapisima kao izvorom učenja. Videoučenje mnogo više angažira sudionike od tradicionalnog sadržaja obuke, npr. u obliku jednostavnih prezentacija ili e-knjiga. Uzrok leži u činjenici da videozapisi olakšavaju usvajanje informacija. I prije početka gledanja videozapisa gledatelji očekuju jednostavni prijenos informacija i pitak sadržaj koji će već u nekoliko minuta postići svoj edukativni cilj. Upravo su zato gledatelji skloniji takvom načinu konzumiranja edukativnih sadržaja.

Zahvaljujući upotrebi vizualne i audiostimulacije, explainer videi prikladni su za različite stilove učenja, ne isključujući polaznike sklonije vizualnom ili audiopristupu. Mobilne verzije explainera s interaktivnim elementima cijenit će pak polaznici skloniji učenju pokretom te oni senzorni. Ukoliko pak vaši zaposlenici dolaze iz različitih zemalja i govore različitim jezicima, jedan od dobrih primjera iz prakse jest korištenje explainer animacija koje ne sadrže govor ni tekst na ekranu, već intuitivno grafikama i zvukom prenose potrebne informacije i upute.

Raznovrsna multimedija i niz dostupnih tehnoloških rješenja omogućuju da svaki zaposlenik može apsorbirati informacije na svoj način.

Povećanje prodaje i učinkovita komunikacija s izvođačima

Explaineri su vizualni multimediji koji privlače pozornost klijenata, a ujedno omogućuju da primijete što nudite i uoče prednosti korištenja vaših usluga ili proizvoda. Profesionalno pripremljen multimedijski explainer video također gradi pozitivne asocijacije na brend i omogućuje učinkovitu razmjenu znanja s izvođačima. Također može postati dio opsežnije digitalne obuke o proizvodima, kao i povećati učinkovitost u kontekstu ubrzavanja odluka o kupnji.

Ušteda vremena i troškova

Upotreba explainer videa omogućuje značajne uštede u tvrtkama i ustanovama, primjerice skraćujući vrijeme onboardinga. U kontekstu komunikacije s klijentima, poboljšavaju razumijevanje kako proizvod ili usluga funkcionira, smanjuju broj upita kupaca i samim time ostavljaju više vremena za ostale zadatke.

Explaineri također optimiziraju proces prodaje, privlače više potencijalnih klijenata i poboljšavaju učinkovitost marketinških kampanja. U internoj komunikaciji ubrzavaju prijenos informacija među zaposlenicima različitih odjela.

Jednom kvalitetno i profesionalno proizveden explainer video moguće je koristiti neograničeno čime se štedi vrijeme, novac i resursi.

Olakšavanje pristupa važnim sadržajima za osobe s invaliditetom

Explainer videozapisi ili animacije koje zadovoljavaju standarde digitalne pristupačnosti (WCAG) bolje odgovaraju potrebama osoba s invaliditetom nego tradicionalni izvori informacija. Na primjer, osobe koje su gluhe ili nagluhe mogu koristiti videozapise s objašnjenjima s titlovima ili videozapise s prijevodom na znakovni jezik. Upravo pružanje informacija u lako razumljivom obliku može pomoći u izjednačavanju smanjenju komunikacijskih prepreka i većoj uključivosti same tvrtke.

Ako još nemate video kompatibilan s WCAG-om, provjerite zašto se politika digitalne pristupačnosti isplati primijeniti u vašoj tvrtki.

Explainer videosadržaj za vašu tvrtku

Ovaj članak vas je zaintrigirao i razmišljate o izradi explainer videa za vlastito poslovanje? Želite li stvoriti jedinstven i lako pamtljiv videozapis ili animaciju sa savršenim scenarijem koje ćete koristiti u svojim online treninzima? Ili možda trebate angažirajuće multimedijske sadržaje koji će privući nove kupce i poboljšati prodaju vaših proizvoda i usluga? Javite nam se i provjerite što možemo učiniti za vas.

 

Porazgovarajmo o najboljim e-learning rješenjima za tvoju tvrtku

Nazovi nas

GroMar tim

+385 91 7933 900

Pošalji upit




    Administrator vaših osobnih podataka prikupljenih u dopisnom postupku je Gromar Sp. z o. o./LTD sa sjedištem u Lođu 93 - 305, Tuszyńska 98. Više informacija o obradi podataka možete pronaći na web stranici https://gromar.hr/gdpr/korespondencija/

    Javi nam se!